Slaný koláč ze špaldové mouky

18.02.2015 14:57

Tento recept jsem našla v mém oblíbeném Bioabecedáři Hanky Zemanové a hned od prvního vyzkoušení si ho zamilovala celá naše rodina! :) Vyzkoušela jsem ho pak s několika obměnami - různé zeleninové náplně a vždy byl výsledek výýýbornýýý! ;)

Takže jdeme na to! :) Zapneme si troubu na 160°C. Očistme 2 větší pórky, nakrájíme je na velmi jemno a dáme je na pánev s olejem a jednou lžičkou soli. Velmi pomalu restujeme do měkka. Zelené části přidáme až po chvíli a společně podusíme, pak odstavíme. Trvá to cca 10 min. Mezitím smícháme suroviny na těsto - 250 g celozrnné špaldové mouky (lze i bezlepkovou), 80 g másla, 100 ml bublinkové vody (nebo piva), 2 lžíce sezamu (nebo konopného semínka) a lžičku soli a vypracujeme kompaktní těsto, které prsty vytvarujeme na dno koláčové formy vysapané sezamovými semínky. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a dáme pedpéct na 10 min do vyhřáté trouby. 100 - 150g sušených rajčat nakrájíme na nudličky a vmícháme do chladnoucího pórku. A připravíme si vaječno-smetanovu směs - rozkvedláme 3 vejce, 250 ml smetany (používám ovesnou), lžičku soli, pepř a prolisovaný stroužek česneku. 100 - 200 g kozího sýru nakrájíme na kostičky. Na předpečený korpus nandáme restovaný pórek, na něj naskládáme kostičky sýru, cca 50 g vlašských ořechů a vše zalijeme smesí smetany s vejci. Pečeme cca 30 mi . Před koncem dáme na chvíli pod gril, aby vše hezky zezlátlo.

recept je z knihy Biobacedář Hanky Zemanové

 

Zpět

výživové hodnoty v 1 porci

17 g bílkovin

19 g sacharidů

69 g tuků

9 g vlákniny

 

533,5 kcal

VARIANTY S JINOU ZELENINOU KROMĚ PÓRKU...

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode